adriana breukink

Wat?
Er bestaat niet alleen de alom bekende sopraanblokfluit, maar ook grotere modellen, zoals: de alt, de tenor en de bas. Dit zijn de vier meest gebruikte blokfluiten. Zij vormen samen het blokfluitenkwartet.

Hoe wordt een blokfluit bespeeld?
In het gat bovenaan wordt lucht geblazen en met de vingers worden de gaten dichtgedrukt zodat er verschillende tonen ontstaan.

Hoeveel kost een blokfluit?
De aankoopprijs van een goede barok sopraanblokfluit bedraagt € 120  (duurder is ook mogelijk natuurlijk). Occasie blokfluiten zijn niet aan te raden. Wel kan je beginnen op een eenvoudige blokfluit die je eventueel al in je bezit hebt. Als je nog geen blokfluit bezit, wordt je dadelijk een beter model aanbevolen (Moeck rottenburgh nr.129). Een altblokfluit kost ongeveer € 250, maar die heb je pas na enkele jaren nodig.

Kan ik een blokfluit huren?
Een blokfluit kost (zeker in verhouding met de andere instrumenten) zo weinig, dat zij door de leerling zelf wordt aangekocht en dus niet gehuurd kan worden.

Wat kan ik later met een blokfluit doen?
Binnen de academie bestaat een samenspelgroep blokfluit, waar dan ook het spelen op de grotere modellen (tenor en bas) wordt aangeleerd. Deze zijn aangekocht door de school, maar worden niet verhuurd. Er wordt verondersteld dat de leerling zelf vanaf het derde jaar ook een altblokfluit aanschaft.
Buiten de academie is het samenspelen met anderen beperkt tot kleine groepjes die meestal door enkele vrienden worden opgericht; je kan met je blokfluit niet terecht in een groot orkest.

blokfluitenKan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De stijlmogelijkheden zijn zeer verscheiden behalve dan de romantiek. Er zijn bijzonder veel mogelijkheden in renaissance, barok en avant-garde. Er bestaan ook veel vlotte bewerkingen van moderne muziek voor blokfluitkwartet.

Is het moeilijk om een blokfluit te leren bespelen?
De blokfluit is een eenvoudig instrument om te starten, maar gaandeweg wordt dit moeilijker, niet zo direct qua manier van spelen, maar door de verschillende modellen (sopraan en alt hebben andere grepen), door de verschillende stijlperiodes, de verschillende articulaties, enz….

Ten slotte
Het is een handig instrument dat je overal kan meenemen, relatief goedkoop in aanschaf en vooral leuk om met verschillende mensen samen te spelen. Indien je regelmatig studeert, behaal je snel resultaten die gemakkelijk de toeschouwers verbazen: “Is dit een gewone blokfluit?”.

Luistervoorbeeld: Allegro uit Concerto in F van G.Sammartini door Clas Pehrssons