Wat?
De contrabas behoort tot de familie van de snaarinstrumenten, een maatje groter dan de cello. Een houten lichaam met hals en kop met daarop 4 snaren gespannen. Onderaan is een stalen pin of punt om het instrument op de grond te laten steunen.

Hoe wordt een contrabas bespeeld?
De contrabas wordt aangestreken ofwel met een strijkstok (boog) in de rechterhand ofwel zonder strijkstok (pizzicato), terwijl de linkerhand met de vingers de snaren afknijpt om de noten te vormen die moeten worden gespeeld.

Hoe kan ik een contrabas meenemen?
In een draagtas, in de academie staat een contrabas in de klas zodat je niet voor elke les je instrument moet meenemen.

Hoeveel kost zo’n contrabas?
Een goed studieinstrument kan je kopen vanaf 1990€

Kan ik een contrabas huren?
In de academie kan je een contrabas huren (zolang de voorraad strekt) en dit kost je € 50 huurgeld per schooljaar. Je kan het instrument 2 jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen (tenzij je nog niet groot genoeg bent om een 4/4 instrument te bespelen). Verder zijn er nog gespecialiseerde muziekwinkels waar je een cello kan huren.

Zou ik een contrabas kunnen bespelen?
De contrabas is een groot instrument maar er zijn contrabassen in alle maten waardoor iedereen het instrument kan leren. Oefening baart kunst.

Wat kan ik later met een contrabas doen?
Binnen de academie is er het strijkerensemble en kamermuziekgroepen. Buiten de academie: symfonieorkest, jeugdorkest en kamermuziekgroepen, jazzgroepen. De contrabas past in heel veel verschillende genre’s.