gitaar

Wat?
Een gitaar bestaat uit een houten klankkast met een klankgat, een hals en 6 snaren.

Hoe wordt een gitaar bespeeld?
Met de rechterhand worden snaren aangetokkeld door de 3 vingers en de duim. Met de vingers van de linkerhand verander je de toonhoogte.

Hoe kan ik een gitaar meenemen?
Als fietser moet je tas voorzien zijn van draagriemen. Indien je een koffer koopt, moet het transport met de auto of als voetganger gebeuren. Er bestaan ook lichtgewicht koffers die voorzien zijn van draagriemen voor de fiets.

Hoeveel kost een gitaar?
Minimum € 200. Je kan best de leerkracht raadplegen. Een voetsteuntje kost zo’n € 10. Als je een tweedehands gitaar wil kopen kan je die best eerst eens meebrengen naar de leerkracht.

Kan ik een gitaar huren?
Vermits een gitaar zo weinig kost (vergeleken met andere instrumenten), wordt ze door de leerling zelf aangekocht en kan ze niet gehuurd worden.

Zou ik een gitaar kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen, enkel als je handen een beetje klein zijn is een kleinere gitaar aangewezen.

Wat kan ik later met een gitaar doen ?
Je leert op de gitaar vooral alleen spelen, maar je kan er ook mee groepsmusiceren. De gitaar is tevens zeer geschikt om liedjes te begeleiden zoals in de jeugdbeweging.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
Nee hoor, er zijn zeer veel mogelijkheden: zowel klassiek, lichte muziek, jazz, en zelfs flamenco (Spaans).

Is het moeilijk om een gitaar te leren bespelen ?
Om plezier aan je hobby te hebben moet je dagelijks wat oefenen. Dat is trouwens met elk instrument zo.

Ten slotte
Een gitaar kan je zeer gemakkelijk transporteren en op je kamer bespelen zonder anderen te storen.

Een luisterfragment

 

Gitaar pop

Ben je gebeten door de elektrische gitaar microbe? Kijk en luister je vol verwondering naar gitaristen als Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mark Knopfler, The Edge, John Mayer, Brian May, George Benson, etc.? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Je leert op dit 6-snarige instrument de basisakkoorden spelen en analyseren, maar ook barré-grepen en uitgebreidere voicings over de hals heen.

Je werkt aan klank en projectie, en raakt vertrouwd met al de verschillende type gitaren, pickups, plectrums, snaren, effecten, versterkers, etc.

Daarnaast komen er ook verschillende toonladders aan bod, welke je in een later stadium leert toepassen over bestaande (pop) akkoordenschema’s in de vele combo’s en ensembles.

Kortom word je dus in deze afdeling – naar eigen wens en ontwikkeling – een heuse solist of standvastige begeleider!