piano

Wat?

De piano is een snaarinstrument.  De snaren worden aangetokkeld door hamertjes die via een toetsenbord (het klavier) worden bespeeld.  Er zijn twee soorten: de rechte piano (of muurpiano of buffetpiano) en de vleugelpiano.

Hoe wordt een piano bespeeld ?
Met de tien vingers, en later ook nog met behulp van de voeten die de pedalen onderaan de piano bedienen.

Hoe kan ik een piano meenemen ?
Niet.  Een piano kan je uiteraard niet zomaar meenemen; je moet er dus thuis één hebben staan om op te oefenen en als je naar de les komt speel je op een piano die in de academie staat.

Hoeveel kost zo’n piano ?
Een nieuwe buffetpiano kan je kopen vanaf € 2 000. Voor een goede occasiepiano betaal je ook nog gemakkelijk € 1 250.

Kan ik een piano huren ?
De academie heeft géén piano’s die verhuurd worden.  Daarvoor moet je je tot een gespecialiseerde winkel wenden.  De pianowinkels werken meestal met een systeem van huurkoop waarbij de reeds betaalde huurprijs geheel of gedeeltelijk afgetrokken wordt van de aankoopprijs.

Zou ik een piano kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.

Wat kan ik later met een piano doen ?
Binnen de academie is er de mogelijkheid tot samenspel. Zo kan je samen met iemand anders aan dezelfde piano (vierhandig) spelen. Kamermuziek, een combinatie met andere instrumenten is ook mogelijk. Buiten de academie is het meestal enkel een huisinstrument.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
De stijlmogelijkheden met een piano zijn onbeperkt.

Is het moeilijk om een piano te leren bespelen ?
Een piano leren bespelen is moeilijk wegens de motoriek: alle vingers moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen én wegens de lezing: je moet veel noten tegelijk lezen op twee notenbalken en in twee sleutels (sol- en fasleutel).

Piano pop

Wil je een piano leren bespelen zoals ze dat doen in een pop- of rockgroep? Dan ben je bij onze academie aan het juiste adres! Wie bieden immers een opleiding Piano/keyboard aan met een focus op pop- en rockmuziek.

Een synthesizer, Hammond orgel of Fender Rhodes piano hebben een klavier zoals bij een piano. Daarom start je in de Pop-afdeling met piano.

Tijdens de lessen piano/keyboard leer je naast het technisch bespelen van het instrument, creatief omgaan met melodieën en akkoorden. Je leert de liedjes van je favoriete artiest (na)spelen en je gaat ook aan de slag met de bouwstenen van het componeren en improviseren.

Om te oefenen heb je dus thuis een piano/keyboard nodig.

Je kan bij ons ook elektronische muziek leren maken op de synthesizer.